Pas på dine tulipaner

Fastelavn – Traditioner, barndom og udklædning

mask-151244_1280

forklar

 

Jeg er pjattet med traditioner, i sær dem som bunder helt tilbage til min egen barndom, og hvor jeg stadig kan få den dejligste følelse af glæde og spænding i maven – Fastelavn er én af dem.

Fastelavn er oprindelig en religiøs fest, som bl.a. involverede en levende sort kat i en tønde. Gammel historie fortæller, at man så de sorte katte som symbol på det onde, derfor skulle de dræbes, bl.a. ved at komme dem i tønden til den blev slået i stykker. Den som blev kattekonge blev, efter sigende, fritaget for at betale skat i et helt år, så der var noget at komme efter. I dag får vi en papkrone som gevinst, men til gengæld har vi fjernet katten fra tønden, og i stedet fyldt den med lækkerier.
Ordet fastelavn betyder egentlig  “Før fasten”- og fastelavn blev holdt som en religiøs og festlig optakt til fasten. Man gik derfor fra dør til dør og fik lidt mad at spise, hvilket i dag er børnene som går rundt og rasler, mens de synger og måske får lidt penge for det.

Udklædning
Da fastelavn var en festlig lejlighed, valgte man at klæde sig ud, og både rig og fattig kunne på den måde mænge sig med hinanden, og spise sammen inden fasten trådte i kraft.

Jeg husker tydeligt, at hvert år op til fastelavn kom fætter BR bladet, fyldt med alle de skønne kostumer. Men dengang (nøjj jeg lyder gammel) investerede man ikke bare sådan lige i disse kostumer, i hvert fald ikke hjemme hos mig. Til gengæld havde jeg ret kreative forældre – min mor og far var ret gode til at finde på ideer til hjemmelavede kostumer, og min fars hænder er bare skruet helt rigtig samme, så resultatet også blev som tiltænkt. Min kære kusine og jeg var altid sammen om at blive klædt ud, slå katten af tønden og ud og rasle. Vi har været udklædt som mange ting, men jeg husker klart og tydeligt, da vi begge var klædt ud som et TV, med papkasser og antenner på hovedet (ja, tv havde altså antenner dengang 🙂 ) Jeg var ”Kategorina” fra Lykkehjulet, som jo var det store hit program dengang, og min kusine var en reklame – ja det var tider :-)… Gamle vagabonder i ildelugtende tøj og med skægstubbe har vi bl.a. også været…
Vi var ret stolte og overraskende meget glade for de pakkasser mine forældre fik lavet – der skulle åbenbart ikke så meget til dengang 🙂

IMG_1383
Det med at lave udklædning selv sidder i mig som noget der rent faktisk var meget hyggeligt. Derfor har jeg også flere gange syet kostume til Matti (i hånden vel at bemærke)  Vi har også tit købt færdig fastelavnskostume, men de gange hvor han har haft speciel ønske om noget der ikke kunne købes, har jeg ikke være sent ude til at hoppe med på DIY vognen .
Hjemmelavet Brandmand Sam outfit, 2015 – Se tidligere indlæg her

IMG_4623
Der findes et hav af fine kostumer, og de koster faktisk ikke så meget, i forhold til at det jo også koster noget at købe stof og tilbehør, når man selv laver dem. Jeg kan godt anbefale at købe udklædningstøj hos kostumeland.dk, der har jeg selv købt før. De har både til børn og voksne – ja, jeg skal jo også klædes ud 🙂

Fastelavnsfest i familien
Hvert år holder vi fastelavnsfest med svigerfamilie, det er en tradition tilbage fra min kærestes barndom, så det er ret hyggeligt at de stadig gør det. Og nej, det er ikke kun for børnenes skyld – første gang jeg var ”udklædt” til fastelavnsfest i den familie, var kun få måneder efter jeg havde mødt Nicolaj og der var mindste ”barn” altså 19 år 🙂 Alle klæder sig ud, og slår katten af tønden efter vi har spist lækre fastelavnsboller. MEGET heldigt, at min ”lækker gåse-mås kur” stopper fastelavnssøndag…

Her er billeder fra fastelavn hos svigerforældrerne tilbage i 2012 – lille søde kusine Victoria var vidst ikke helt klar over hvad der egentlig skete  🙂

IMG_8514 IMG_8524Fastelavn er i år d. 7/2-2016 og børnene rasler mandag d. 8/2-2016
________________________________________________________

Tidligere indlæg:
Status “gåse-mås” //Pas på dine tulipaner // DIY-invitationer
Følg med på:

Facebook // Instagram // Bloglovin

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pas på dine tulipaner