Fastelavn – Traditioner, barndom og udklædning

Derfor skriver jeg nogle gange “Sponsoreret / Annonce” på mine indlæg

macbook-336692_1280
Om at blogge og skjult reklame

For ikke at blive uvenner med forbrugerombudsmanden, så vil jeg fremadrettet påføre ”annonce” eller “sponsoreret” på nogle af mine indlæg. Men hvorfor?
Betyder det at jeg får penge for at skrive alle disse indlæg? – NEJ, det gør det bestemt ikke!
Jeg vil også slå fast, at alt hvad jeg skriver her på bloggen ER MINE ord og mine holdninger og min interesse!

Her kommer en lidt lang, men for mig nødvendig, forklaring på “ANNONCE” snakken…

Om bloggere og reklame
Det er nok ikke den store overraskelse for mange, at de fleste halvstore og store bloggere rent faktisk tjener (velfortjente) penge for det arbejde de ligger i deres blogs.
Der findes et hav af små bloggere, som mig, som er en slags ”hobby-blogger” men der findes også ret mange store fisk i havet, som alle gør et rigtig godt stykke arbejde, og ja – det ér rent faktisk ofte deres fuldtidsarbejde. De fleste mennesker bliver ret motiveret af, også at få løn for at arbejde, og sådan er det sjovt nok også for bloggere…

En blogger kan tjene penge på forskellige måder bl.a. ved annoncering, bannerreklamer, sponsorerede indlæg og ved affiliate-aftaler, og så er der gaver, både på godt og skidt.

Skjult reklame
Forbrugerombudsmanden har lavet et sæt ”gode råd til bloggere” som en slags guide som bloggere kan bruge for at være sikker på, at overholde markedsføringslovens § 4 og ikke lave skjult reklame.
Jeg er ikke jurist eller en paragraf rytter, så jeg synes det kan være lidt kringlet, hvornår der er tale om reklame/skjult reklame, og hvornår der bare er tale om at en blogger formidler et budskab/mening om et produkt. Det er der tilsyneladende også rigtig mange andre bloggere der synes, og derfor har forbrugerombudsmanden altså lavet disse ”gode råd” – og råd er faktisk det rette ord, for som så meget andet jura, så er der næppe regler uden undtagelser, gradbøjning og ikke helt forståelige retningslinjer, i hvert fald i mine øjne.

Forklaring på reklame og skjult reklame
Det som Forbrugerombudsmanden i store træk vil sikre er, at forbrugeren, som på blogs jo er jer læseren, hele tiden er oplyst når der er tale om en eller anden form for reklame i et indlæg, på den måde kan man vælge til og fra. Det hilser jeg velkommen, og synes det er rigtig fint. De gange der har været tale om en eller anden form for reklame på min blog (hvilket naturligvis ikke er så tit, størrelsen taget i betragtning) så har jeg altid skrevet enten ”sponsoreret indlæg eller affiliate links i bunden af indlægget – MEN det er åbenbart ikke nok.
Forbrugerombudsmanden anser markedsføringsloven for overholdt, hvis man i starten af et indlæg tydeligt markerer indlægget med én af følgende tekster:
”Reklame”, ”Annonce”, ”Betalt indlæg” eller ”Sponsoreret indlæg”  – og det er uanset om, der rent faktisk ligger en aftale om at det er raklame eller ej – forklaring følger…
Hvis en blogger er usikker på, om det kan anses som reklame, råder forbrugerombudsmanden til, at man skriver ”Reklame”, ”Annonce”, ”Betalt indlæg” eller ”Sponsoreret indlæg” på ALLE indlæg – hvilket er det jeg vil gøre fremadrettet, for så er jeg 100% sikker på, at jeg ikke kommer til at begå fejl, som i sidste ende kan koste mig dyrt.

Hvad er det egentlig for noget “reklame” jeg taler om:

AFFILIATE LINK:
Når man f.eks. skriver ”Affiliate link”  ud for et link til et bestemt produkt, betyder det enten, at hvis en læser klikker på linket og køber varen, så får bloggeren en slagt provision for at formidle salget. Procenten kan svinge meget alt efter størrelsen på bloggen, typist fra 5 – 10%. Det betyder jo ikke, at læseren betaler mere for produktet, nej, det er sælger som ”taber her”. Nogle gange kan man også få en lille procent pr. klik man skaber.
→ OVERFØRT TIL MIN BLOG:
Hvis jeg f.eks. viser jer et tip til hvor man kan købe min elskede DIOR mascara på tilbud og i dermed kan spare penge, så gør jeg jo det, fordi det er et godt tip til et produkt jeg er VILD med, og som jeg selv køber og betaler for. Hvis jeg så linker til f.eks. NiceHair.dk, som jeg har en affiliate-aftale med (meget lille %, bevares) så er det et affiliate link. Førhen ville jeg skrive “affiliatelink” nede ved linket, men sådan må jeg så IKKE gøre mere – jeg SKAL starte hele indlægget med ”Reklame”, ”Annonce”, ”Betalt indlæg” eller ”Sponsoreret indlæg”, også selvom jeg ikke anser det som en annonce, for det er jo et produkt jeg rent faktisk selv er rigtig glad for, et jeg har købt og betalt for og som jeg gerne vil fortælle jer om. Og det er langt fra sikkert at jeg overhovedet tjener 1,- på det link – hvilket ikke er sket endnu.

SPONSORERET INDLÆG:
Et sponsoreret indlæg er et indlæg, hvor bloggeren får penge for at skrive et indlæg om et bestemt produkt, virksomhed eller blot linke til det i en tekst. Betalingen for sådanne indlæg er forskellig og jo større ens blog er jo mere får man for disse indlæg – det er jo klart, for jo større er målgruppen som ser det også.
OVERFØRT TIL MIN BLOG:
Jeg kan f.eks. få en henvendelse fra et firma eller fra et medie bureau med en opgave, hvor de gerne vil have mig til at skrive et indlæg hvori et link til et bestemt produkt indgår. De bestemmer ikke noget af indholdet, der er ALTID mine ord, min mening og min holdning der står på min blog. Hvis jeg synes at produktet eller firmaet passer til bloggen og vil være interessant for jer læsere, så siger jeg måske ja tak. Så laver jeg et indlæg, f.eks. om kost, motion og slankekur, og linker i teksten til træningsudstyr – fordi det er naturligt i indlægget. Det er et sponsoreret indlæg, og indlægget skal så starte med ”Reklame”, ”Annonce”, ”Betalt indlæg” eller ”Sponsoreret indlæg”, hvilket er klart nok, da det jo er sponsoreret.

GAVER:
Her kan det blive lidt gråt at tolke reglerne, og nok den del, som gør, at mange bloggere vælger at angive de fleste af deres indlæg som “annonce” bare for at være helt sikker.

Hvis en blogger modtager en gave fra en virksomheder, og der foreligger en aftale om, at bloggeren til gengæld for gaven skal skrive om det eller vise billeder – så er det naturligvis en “annonce” og indlægget skal mærkes som dette.
Hvis så en blogger har “leveret” det aftalt produkt, og efterfølgende viser billeder hvor det pågældende produkt, tilfældigvis, er på billedet, ja så er det også en annonce, selvom det slet ikke er det.
Hvis en blogger modtager en gave, og ikke har bekræftet over for virksomheden, at man vil omtale deres produkter, vil omtalen af et produkt i nogle tilfælde i sig selv kunne tages som udtryk for, at man har en fælles forståelse for, at man omtaler de produkter, som man får i gave. Derfor gør mig klogt i, at skrive ”Reklame”, ”Annonce”, ”Betalt indlæg” eller ”Sponsoreret indlæg” selvom det egentlig ikke er det.
Derudover er gaver ikke altid en god ting, også fordi, at hvis man modtager gaver, så skal man beskattes at værdien, så man skal ikke takke ja til alt.

Jeg er klar over, at dette var en lang, og måske ikke så forståelig forklaring, men det er min tolkning af de “gode råd” – men jeg føler, at det var vigtig for mig, at forklare jer, hvorfor jeg har valgt at skrive “Annonce” eller “sponsoreret indlæg” på mange indlæg – det er simpelthen fordi, jeg ikke vil gøre noget forkert, og fordi jeg ikke synes, at det er klart og tydeligt hvad man må og ikke må – Derfor går jeg nu med “livrem og seler”
Jeg håber på jeres forståelse og håber på, at i kan se hvorfor jeg gør det.

Det er VIGTIGT at i ved, at ALT der bliver skrevet her på bloggen ER mine ord og mine holdninger – så er det sagt.

______________________________________________________________

Tidligere indlæg:
Sund og nem suppe / DIY – madpakkeposer / Husmoderråd
Følg med på:

Facebook // Instagram // Bloglovin

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fastelavn – Traditioner, barndom og udklædning